top of page
Zoeken

Gruit-ouders 😖


Ik krijg alleen al jeuk van de term: GRUIT dagen.


Een combinatie van GRoenten en frUIT.





Zo noemt de school waar mijn kinderen op zitten de dagen dat ze verplicht groente of fruit als tussendoortje mee moeten nemen.


Waarom bestaat die term überhaupt?

Nou om de simpele redenen dat er dus veel ouders zijn die niet snappen dat een flesje AA Orange niet bestaat uit versgeperste sinaasappelsap. Maar uit 16,5(!) suikerklontjes (ja, dat lees je goed) met smaakstof.


En dat elke dag een pakje Liga niet hetzelfde is als een volkoren boterham met een glas melk, maar gewoon gelijk staat een witte boterham met zoet beleg.


Serieus, wat is er mis met die ouders?


Als kind kreeg ik van mijn ouders ook die Milkbreak mee, of een stuk ontbijtkoek. Ik snap dus als geen ander waarom mijn kinderen zeuren dat zij nooit eens wat lekkers meekrijgen naar school.


Objectief bezien is dit niet waar, want op vrijdag krijgen ze wel een koekje mee als ze dat ze willen. En dat willen ze 😆. Maar goed, kinderen denken in absolute waarheden is mij verteld. Niet de moeite waard om tegen in te gaan. 🙄


Maar in deze tijd van transparantie en crises (niet in de laatste plaats de kilo crisis onder kinderen) kan het je toch niet ontgaan zijn dat er veel ongezond eten is?


En laten we wel zijn, je kan het op het schoolplein vaak al zien wat er in de lunchtrommel zit. Het dikke jongetje heeft elke dag een pakje Wicky, een Mars (ja, echt!) en wit brood met Nutella en hagelslag mee.

Het dunne meisje krijgt een bakje met appel mee en een beker met water of melk. Of die populaire waterfles AirUp met een smaakje (ja, waarschijnlijk cola smaak…).


Een oplossing die nu wordt gehanteerd in de VS is een maagverkleining voor kinderen vanaf 13 jaar. “In Nederland gebeurt dat nog niet en zijn artsen uiterst voorzichtig, maar er wordt wel uitgebreid onderzoek naar gedaan.” Aldus een artikel van RTL Nieuws.


De oplossing is niet een maagverkleining, maar minder suiker en meer bewegen (voor zover mogelijk).


Maar waarom moet school dan zo’n jeuk term bedenken? Kan je niet gewoon de regel stellen dat je kind elke groente of fruit meeneemt? Maakt het lekker simpel.

En sorry dat ik het zeg, maar dat past volgens mij wel bij de ouders. Simpel.


Zou mijn leven ook weer wat makkelijker maken. Want dan heb ik minder discussie thuis dat ze nooit wat lekkers mogen eten 😇.


Ik ga maar eens een voorstel indienen bij de MR van school denk ik.

Dan dien ik hem ook meteen in bij het Ministerie van VWS. Wie weet 🤞

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page